Krappalen

Een krappaal of krapplank is een stuk speelgoed voor katten, dat uit een dikke paal of een plank bestaat die bekleed is met een stuk ruw tapijt of omwikkeld met een stuk touw. Tegenwoordig is het gebruikelijk (vnl. uit kostenbesparing) dat er in plaats van hout voor de sisal paal sterk karton wordt gebruikt.

Een goede krappaal moet groot genoeg zijn. Een kat moet op zijn achterste poten kunnen staan, en met zijn voorste poten net het topje van de paal bovenin kunnen aanraken als hij zich helemaal uitstrekt. Zo'n 60 cm if groter is ideaal.

Een volle krabpaalEen goede krappaal moet ook stevig staan. Hij mag niet omvallen als de kat er met een stevige sprong in of uit springt. Grote krappalen die tot het plafond reiken komen meestal met een plafond spanner, waarmee je de paal tussen de vloer en plafond kan vast klemmen. Kleinere palen moeten een stevige bodemplaat hebben zodat ze niet omvallen.

Meestal is een krappaal ook gelijk een klimpaal. Waar de kat heerlijk in kan spelen en klimmen om een slaap en rust plekje bovenin te kunnen bereiken. Zorg er in ieder geval voor dat dit slaapplekje groot genoeg is. Veel standaard krappalen zijn (vwb. de slaapplaatsen) te klein voor de grotere kattenrassen zoals de Ragdoll en de Maine Coon.

Tegenwoordig is er bijzonder groot aanbod aan krabmeubelen voor de kat te krijgen. Van kleine simpele (beginners) paaltjes voor kittens tot komplete katten kastelen en luxe design krabmeubels die helemaal binnen het interieur en bij de rest van de meubelen passen, of die je zelf kan ontwerpen naar je eigen smaak en inzicht.

Een kwalitatief goede krappaal zal naast alle bovengenoemde kwaliteiten ook vaak bestaan uit hout (ipv. karton in de sisal palen wat je tegenwoordig vaak ziet), heel dik (600 grams) pluche/tapijt hebben dat bestand is tegen al het kattengeweld, en wellicht speciaal op maat gemaakt is voor jouw door een vakman. Maar dit alles zal de prijs flink opstuwen. Er zijn prachtige krappalen te koop die duizenden euro's kosten (en zelfs te leasen zijn!) maar dit zal voor de meeste mensen niet wenselijk zijn.

Je moet dus een afweging maken tussen kwaliteit en prijs. En dan zijn er hele mooie krappalen te koop in hele mooie kwaliteit die absoluut niet duur zijn! Kijk maar eens rond op onze krappaal pagina's!